Energiebesparing Cobb-Vantress

Mijndert Heineke van Cobb-Vantress: Met Geobalance beperken we ammoniak, creeëren we een constant stalklimaat en besparen we ook nog eens 60%energie

Mijndert Heineke is bedrijfsleider bij Cobb-Vantress in Herveld, wereldmarktleider in de ontwikkeling, productie en verkoopvan vleeskuiken fokmateriaal. In Herveld is alles gericht op het genetisch verbeteren en in stand houden van de zuivere productielijnen voor dit fokmateriaal. De locatie heeft een gesloten productie systeem met een broederij, opfok- en productie faciliteiten. De dieren worden geselecteerd op meer dan zestig kenmerken. Om in Herveld uit te kunnen breiden, moest Cobb emissiearm gaan produceren. Er werd gekozen voor het innovatieve klimaatsysteem Geobalance van Inno+ dat zorgt voor voldoende ventilatie met een constant stalklimaat het hele jaarrond. 

Inkomende ventilatielucht ’s zomers koelen en ’s winters voorverwarmen 

Mijndert Heineke: “We investeerden in het conditioneren van onze stallen met als doel om onze ammoniakemissie te verlagen. Nu Geobalance van Inno+ eenmaal draait, is het duidelijk hoe we profiteren van het verbeterde constante en gezonde klimaat.” Cobb-Vantress investeerde om te beginnen in twee bronnen voor bodemenergie. In de ene ondergrondse bron, slaat het bedrijf gewonnen warmte uit de zomerse buitenlucht op. Het grondwater in deze bron heeft een temperatuur van 13°C tot 14°C. In de andere bron slaat het bedrijf gewonnen kou uit de winterse buitenlucht op. Het grondwater in deze bron heeft een temperatuur van 9°C tot 10°C. Naast deze koude bron gebruiken we ook nog het water uit een nabijgelegen plas. 

Geobalance levert ons zoveel energie, dat nog maar af en toe aardgas gebruiken

Cobb investeerde verder in warmtewisselaars in de luchtinlaat van de stallen en in een systeem voor het verwarmen en koelen van de stalvloeren. Op warme zomerse dagen pompt het klimaatsysteem van Inno+, koud water uit de koude bron op en voert het door de warmtewisselaar in de luchtinlaat en door de slangen in de vloer van de stallen. De inkomende ventilatielucht en de vloeren worden zo gekoeld tot exact de juiste temperatuur. Het koude bronwater dat zo via de luchtinlaat en de vloer automatisch opwarmt, wordt opgeslagen in de warme bron. Op koude winterdagen put het klimaatsysteem van Inno+ opgewarmd water uit de warme bron. Daarmee wordt de inkomende koude buitenlucht verwarmd door het in contact te brengen met warm water in de warmtewisselaar. Geobalance levert ons zoveel energie dat we alleen tijdens de eerste twee tot drie weken in het leven van de kuikens, wat aardgas gebruiken voor het verwarmen van de stallen.

Door te koelen hebben we afgerekend met de groeidip op warme dagen

Mijndert Heineke: “Een vleeskuiken is een topsporter". Het eet veel, groeit hard en produceert veel warmte. Als het te warm wordt in zijn stal, stopt het dier met eten. We merken dat meteen aan een groeidip, lagere productieresultaten en een hogere uitval. Warme zomer dagen veroorzaakten daardoor altijd veel onrust binnen ons bedrijf. Bovendien is het ook voor onze medewerkers geen pretje om te werken in te warme stallen. Sinds het nieuwe Geobalance klimaatsysteem van Inno+ is de temperatuur in onze stallen jaarrond rond de 20,5 graden. Afgelopen zomer bereikten we buiten de 38°C. Binnen hielden we het op maximaal 26°C. 

Door de voorverwarmde buitenlucht, kunnen we ook ’s winters goed ventileren

Door het conditioneren van de inkomende ventilatielucht kunnen we jaarrond voldoende ventileren zonder kans op kou of tocht. Daardoor houden we de stalvloeren en het strooisel goed droog. Er is daardoor minder ontwikkeling van ammoniak. Met de vocht voeren we ook ziektekiemen af. We beperken daardoor onze ammoniakuitstoot en creëren meteen een gezonder en aangenamer klimaat in onze stal. Door het nieuwe klimaatsysteem van Inno+ voldoen we aan de eisen die worden gesteld in onze milieuvergunning. Veel belangrijker voor ons nu is het verbeterde stalklimaat. Daarmee verbeteren we de resultaten in onze stallen. We besparen 60% energie en brengen meer rust in ons bedrijf.