Padcooling Interview Maartin van der Velden


Interview met Maartin van der Velden over Padcooling.

 
Maartin van der Velden: “PadCooling is een kleine investering met een korte terugverdientijd waarvan ik ook op lange termijn profiteer”

Maartin en Leon van der Velden hebben een varkenshouderij met Deense top- en subfokgelten, zeugen en vleesvarkens verdeeld over vier locaties in Nederland en Duitsland. Hun motto is “Wat vandaag goed is, moet morgen beter”. Deze zomer maakten ze voor het eerst gebruik van PadCooling van Inno+ op hun locatie voor de Deense fokgelten in Asten en zijn guste- en kraamzeugen in Ospel. Een relatief kleine investering die bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van de varkens en het bedrijfsproces op korte en lange termijn. Maartin denkt de investering in één jaar terug te verdienen.

Zwaardere gespeende biggen en fittere zeugen die beter presteren

Op zijn bedrijfslocaties in Asten en Ospel heeft Maartin van der Velden met zijn bedrijf VeVar altijd de meeste last van warm zomerweer. Dat heeft onder andere te maken met het systeem van plafondventilatie met een luchtinlaat via de onderkant van het dak. Al bij buitentemperaturen van 23°C of 24°C is het effect van de warmte bij de fokgelten en zeugen duidelijk merkbaar.“De dieren nemen minder voer op, de lactatie loopt terug en de gespeende biggen hebben een lager gewicht. Bovendien neemt de berigheid bij de zeugen af en vermindert de vruchtbaarheid en drachtigheid.” Sinds afgelopen voorjaar maakt Maartin van der Velden gebruik van PadCooling van Inno+. In zijn locaties in Asten en Ospel, liet Maartin in de openingen voor de luchtinlaat speciale coolpads plaatsen. Bij een luchtinlaattemperatuur van 22°C of meer, start de PadCooling voortaan automatisch op. Over de coolpads stroomt dan continu, koud water. De lucht die door de coolpads stroomt, neemt het vocht op. Het water verdampt, waardoor de temperatuur van de binnenstromende ventilatielucht afneemt. Natuurlijk schakelt het systeem voor Padcooling automatisch uit als de gewenste temperatuur is bereikt.

Verbeterde arbeidsomstandigheden en minder stress in het bedrijf

Het effect van PadCooling was tijdens de afgelopen warme zomermaanden goed merkbaar. De temperatuur in de stal was op warme dagen een stuk lager. Op de allerwarmste dag van afgelopen zomer, was het buiten zelfs 38°C. Maartin van der Velden wist toen de temperatuur in de stal met 6°C te verlagen. De dieren zijn op warme dagen een stuk fitter. Dat moet effect hebben op de kwaliteit van de biggen en de prestaties van de zeugen. De arbeidsomstandigheden op warme dagen zijn een stuk verbeterd. Het is prettiger werken bij aangenamere temperaturen. Op warme dagen is er nu veel minder stress en veel meer rust op het bedrijf.

Beperkte investering met korte terugverdientijd is altijd interessant om te doen

Bijkomend voordeel van de PadCooling is dat we op warme dagen, een stuk minder hard hoeven te ventileren. Daardoor besparen we energie. Op koude en winderige dagen vangt de PadCooling windschommelingen op. Zo verbeteren we ook het stalklimaat in de herfst en de winter. PadCooling levert wel 10 Pa extra weerstand op. Daardoor verbruiken we jaarrond dus iets meer energie bij het ventileren. De investering in PadCooling valt mee. Per kraamzeugenplaats rond de € 40,- á € 50,- euro. De PadCoolingvan Inno+ was eenvoudig toe te passen. “Het is een relatief kleine investering die ik in een jaar denk terug te verdienen. Van het voordeel van PadCooling profiteren we ook op de lange termijn. Zo’n investering is dus altijd interessant om te doen.”

Voor meer technische informatie over padcooling klik op de link: Padcooling.